Suikerpark - Veurne

The Sugar Refinery Site maintained its mere industrial function until 2005. Today, it will be transformed into an area with a multi purpose character, including a park, housings and retail shops.

Competition

1st prize

Status

in design

Location

Veurne

Surface

133.000 m²

Client

ION

Team

Evert Crols, Vincent De Keyser, Isaura Doumen, Dirk Engelen, Sven Grooten, Olmo Peeters, Pieter Van Den Berge, Evelien van de Riet, Koenraad Janssen

In collaboration with

Denc! Studio, A1 Planning, Delva Landscape Architects, CroonenBuro5, Common Ground, Atelier Ruimtelijk Advies

The site’s area bordering the Zuidburgweg, Rodestraat and Brikkerijstraat will be named Suikerpark (Sugar Park). It will consist of about 450 housings, retail shops, a vast town park, a pond for recreational purposes and a lively neighborhood square. Suikerpark is a place for tantalizing mix of living, relaxing and working areas in a unique park environment.

It was paramount not only to give the living and working areas a green character, but to ensure that flexibility and diversity were offered at an affordable price as well. This means there will be apartments, terraced houses, living areas for the disabled, co-housings, flexible offices areas and room for liberal professions.

The new cyclist’s bridge across the Zuidburgweg and an environmentally friendly bicycle and walking axis will make the city centre of Veurne more accessible than ever before.